10 tips voordat je gaat afbouwen

Informeer jezelf
Lees zoveel je kan over je medicatie en wat je kan verwachten bij de afbouw en waar je op moet letten. Informeer jezelf, want je arts weet er mogelijk niet alles vanaf. Daarom is het beter zelf ook goed op de hoogte te zijn. Onderzoek de methodes om af te bouwen, de symptomen die je kan hebben (maar als je er extra onrustig van wordt doe je het niet!), de mogelijkheid tot overstappen naar een ander middel dat beter geschikt is voor afbouwen, de voedingssupplementen om je herstel te bevorderen of die je juist moet vermijden en voeding die kan helpen of die je juist moet vermijden.  

Voorbereiding

Bedenk alvast oplossingen voor wanneer het niet gaat. Zorg dat de last van de dag zo licht mogelijk is en als je wel     verantwoordelijkheden hebt, probeer daar dan of hulp bij te krijgen of deze uit te besteden aan iemand anders. Als vrienden voor je kunnen koken, scheelt dat weer. Als je kinderen van school moeten worden gehaald en een     buurvrouw dat kan doen scheelt dat ook etc. Boodschappen thuis laten bezorgen met Picni- app of ook aan een lieve buurvriend of familie vragen. Laat schaamte hierin geen rol spelen, want dit is echt beter te doen met steun. Alles wat wel goed voelt, doe je natuurlijk gewoon zelf.

Support

Probeer als je kan een breed supportnetwerk te hebben. Leun niet op slechts 1 persoon, maar laat alle mensen in je leven deel uit maken van je supportnetwerk. Dit maakt voor veel mensen die afbouwen een wereld van verschil. Mensen in een relatie zullen de neiging hebben op hun partner te willen leunen, maar ook dit kan niet altijd omdat de partner het bijvoorbeeld niet begrijpt, of gewoon ook een max heeft aan wat die kan dragen. Daarom, hoe je persoonlijke situatie ook is: spreiden is belangrijk.  

Acceptatie

Accepteer dat je hier doorheen moet. In welke gradatie je ook ontwenning hebt, je moet er doorheen en er tegen vechten heeft nog nooit iemand geholpen, maar maakt het duidelijk zwaarder. De meer acceptatie je kan opbrengen, de beter het is.  

Afleiding

Leidt jezelf af. Zoek dingen die je kan doen, die je gedachten verzetten en je door de dag heen helpen. Dingen die je leuk vindt en die lukken. Zonder afleiding kan je de hele dag bezig zijn met benzo's en afbouwen en met je lichaam die het moeilijk heeft, terwijl dat meestal niet helpt. Afleiding is de sleutel tot succes van de afbouw en de weg naar een benzo vrij bestaan, zonder gek te worden van een totaal obsessieve gedachtewereld die gefocust is op ons lijden. Maar veroordeel jezelf niet als je er wel veel mee bezig bent, want dat is heel normaal.

Een maatje ( of een coach)

Als je een afbouw-maatje kan vinden, iemand die door hetzelfde heen gaat en met wie je kan praten omdat die persoon net zo lamlendig is als jijzelf,  dan kan dat een groot verschil maken. Een benzo-maatje begrijpt precies wat je doormaakt en dat voelt voor de meeste mensen veilig en goed. Alle ervaringen en moeite van de ontwenning zijn veilig bij de ander. Dit kan via een chat, of mail of telefoon, net wat je zelf prettig vind. Sta zelf open voor alles en je kan prima aanvoelen of contact met iemand je goed doet of juist niet. Kies voor die persoon waarbij je een verbetering van je stemming opmerkt.  

Het is okay

Schaam je nooit en doe wat goed voelt voor jou. Als je buiten lopen lekker vindt, maar je hebt een huildag, bekommer je dan niet om wat de buren wel niet zullen denken. Deze weg is te lang om ons daar druk over te maken, mijns inziens. Slaap je beter met een knuffel in je armen, dan doe je dat! Of je nu 25 of 62 of 90 bent, doet wat goed is voor jou en veroordeel jezelf niet.  

Voeding

Drink genoeg water, eet veel groen voedsel en let op je gewicht want de benzo's zijn onbarmhartig. Wees wijs met voedingssupplementen. Niet alle supplementen zijn ongevaarlijk. Soms kunnen ze klachten juist verergeren.

Coaching
Schakel een afbouwcoach in. Een afbouwcoach die de weg zelf heeft doorgemaakt, die jou kan motiveren en     ondersteunen in deze uitdaging, kan de moeite waard zijn om in te schakelen als je er met de arts alleen niet uitkomt.  

Delen

Deel je verhaal op de verschillende websites die spreken over het proces van ontwenning. Over de hele wereld zijn er verschillende fora te vinden. Kijk wel goed of een forum je ondersteuning geeft of dat het meer onrustig maakt over je eigen afbouw proces. Wanneer het je onrustig of angstig maakt is het juist beter dit niet te doen.