Door mijn persoonlijke strijd om te genezen van de gevolgen van benzodiazepinen, weet ik als geen ander hoe groot de lichamelijke en emotionele impact is op elk aspect van het leven. Tijdens mijn afbouw- en herstelperiode ontdekte ik dat er bijna geen ondersteuning is voor mensen die geconfronteerd worden met een ontwenningssydroom. Daarom begon ik in 2019 mijn eigen praktijk als afbouwcoach. Ik ben een steunpunt voor iedereen die worstelt met (de gevolgen van) medicatie afhankelijkheid en probeer het proces veroorzaakt door het ontwenningssyndroom iets makkelijker te maken door naast je te staan en te luisteren. Moeilijke processen zijn beter te verdragen als ze gedeeld worden en er bemoediging en aanmoediging is. Hoewel het zeer intens kan zijn, vind ik het een voorrecht dit werk te mogen doen.

Waarom een afbouwcoach?
De kans op succes wordt een stuk groter met de persoonlijke ondersteuning van een afbouwcoach. Bij mij kan je alle denkbare vragen stellen, je worstelingen bespreken en angst en verdriet delen. De specifieke ondersteuning die ik als ervaren coach kan bieden bij het afbouwproces, is totaal anders dan het krijgen van therapie van een psycholoog. Je kan ook lezen wat anderen hierover zeggen op de pagina 'Ervaringen'.

Ervaringsdeskundige
Als ervaringsdeskundige weet ik dat het afbouwen en stoppen van medicatie een flinke uitdaging kan zijn en voor veel klachten kan zorgen. Niet alleen de afbouwperiode, maar ook de periode erna kan behoorlijk pittig zijn. Zelf heb ik na viereneenhalve maand gebruik van lorazepam op voorschrift van de arts, acht maanden nodig gehad dit weer af te bouwen. Van die acht maanden lag ik 80% in bed of op de bank. Op mijn dieptepunt kon ik mijzelf fysiek niet eens meer staande houden en moest mijn moeder helpen bij het douchen en waste ze mijn haar terwijl ik in de badkuip zat. Ik heb in totaal meer dan vijftig verschillende klachten kunnen aanvinken, waarvan er nu nog maar enkele over zijn. Gelukkig heb ik niet alle mogelijke klachten gehad, maar ik begrijp zeker wat iemand doormaakt in het totale spectrum van het ontwenningssyndroom. De klachten die ik zelf had en die ik van anderen bij herhaling hoor, heb ik op een rijtje gezet zodat je jezelf kan geruststellen als je twijfelt of jouw klachten worden veroorzaakt door medicatie-afbouw.

Deze website
Ik houd van ‘doe maar gewoon’. Omdat de meeste mensen die dit lezen geen arts zijn, probeer ik alles in lekentaal uit te leggen en zo begrijpelijk mogelijk te houden. Door ontwenningsverschijnselen kan je moeite hebben met lezen en daar houd ik rekening mee. Toch zal de informatie met uitleg over de medicatie soms wat technischer zijn omdat ik het wel goed wil onderbouwen wat ik vertel. Mocht ik medische termen gebruiken, dan zal ik deze ook toelichten. Wil je een gesprek over de afbouw van een medicijn? Boek dan een afspraak in mijn online agenda.


De Afbouwcoach

KVK-nummer: 74830716
BTW-nummer: 181565821B01

© Elisabeth Krijtenburg. All rights reserved.